Romano Missio sai tämänvuotisen Kriminaalihuollon palkinnon

21.11.2017 15.00

Romano Mission naisvankien hyväksi tekemä työ palkittiin Kriminaalityön foorumissa Tampereella.

Romano Missio on onnistunut tekemään näkyväksi romaninaisvankien heikon aseman yhteiskunnassa sekä kehittänyt hankkeiden avulla pysyviä kuntoutusmenetelmiä sekä vankilaan että vankilan jälkeiseen aikaan, perusteluissa todetaan. 

Palkinto jaettiin 21.11. Kriminaalityön foorumissa, Kriminaalihuollon tukisäätiön järjestämässä ajankohtaistapahtumassa. Palkintosumma oli 5000 euroa. Valinnan teki Kriminaalihuollon tukisäätiön hallitus.

Romano Missio kehittää romaninaisvankien hyväksi tehtävää työtä kahdeksatta vuotta - ensin kehittämishankkeiden avulla ja nyt jo vakiintuneina palveluina.

Rikostaustaisen romaninaisen tukisuhde aloitetaan jo vankeusrangaistuksen tai yhdyskuntaseuraamuksen aikana. Tukisuhde voi jatkua rangaistuksen suorittamisen jälkeen Naisten Kulmassa. Tavoitteena on rakentaa henkilökohtainen palvelupolku jokaiselle asiakkaalle.

Romano Missio on myös tehnyt näkyväksi romaninaisvankien koulutuksen ja osallisuuden puutteita. Näin se on kuronut umpeen kuiluja, joihin romaninaiset putoavat yhteiskunnassa.

Romaneihin liitetään usein käsitys, että perheen ja suvun yhteydet ovat tiiviit. Näin ei välttämättä enää ole. Osalla naisista on hyvin ohut yhteys omaisiinsa tai yhteyttä ei ole lainkaan. Vapautuvien romaninaisvankien kohdalla myös asunnottomuus on valitettavan yleistä.

Romano Mission kehittämää toimintaa rahoitetaan Veikkauksen varoilla ja myös Rikosseuraamuslaitos rahoittaa toimintaa. Syrjäytymisvaarassa olevien ryhmiä on monia ja tuen saaminen pienelle erityisryhmälle ei ole itsestään selvyys. Romano Missio on onnistunut sitkeällä, pitkäjänteisellä työllä.

Romaninaisvankeja on Romano Mission hankkeessa laaditun selvityksen mukaan noin 45. Naisvankeja puolestaan on noin 230.

www.naistenkulma.fi

Kuva: Kritsin hallituksen puheenjohtaja Juha Kaakinen ja toimitusjohtaja Sanna Sunikka onnittelemassa romaninaisvankien hyväksi tehdystä työstä.

Jutussa on 22.11. korjattu romaninaisvankien määrä vuosittain, joka on 45 aiemman 35 sijaan.

Mikä on Kriminaalihuollon palkinto?

Palkinto myönnetään kansallisesti tai kansainvälisesti merkittävään kriminaalipoliittiseen toimintaan, jolla tuetaan rikoksesta tuomittujen ja heidän läheistensä sijoittumista yhteiskuntaan ja rehelliseen elämään tai vähennetään uusintarikollisuutta ja sen haittoja.

Palkinnolla edistetään humaania ja kuntouttavaa kriminaalihuoltotyötä ja yhteiskuntapolitiikkaa sekä kiinnitetään yhteiskunnan huomiota rikoksesta tuomittujen jälkihuollon tarpeeseen.

Mikä on Kriminaalityön foorumi?

Kriminaalihuollon tukisäätiö järjestää vuosittain Kriminaalityön foorumin, jossa viranomaiset ja järjestöjen edustajat voivat tavata ja vaihtaa ajatuksia ajankohtaisista aiheista.

Foorumin yhteydessä jaetaan Kriminaalihuollon palkinto. Vuoden 2017 foorumi järjestettiin 21.10. Tampereella.