Taittuu ry sai Kriminaalihuollon palkinnon

23.10.2015 11.00

Vankilateatteri rikkoo vankilan perinteisiä rajoja ja rooleja tuoden uutta sisältöä vankiloiden ja vankien arkeen ja samalla myös uuden työmenetelmän vankien kuntoutukseen.

Taittuu ry: tuottamia vankilateatteriesityksiä ovat Hämeenlinnan naisvankien kanssa toteutettu Punahilkka ja susien maailma. Näytelmää esitettiin täysille katsomoille Hämeenlinnan Teatterissa toukokuussa 2009.

Kuningas Lear - Veljeni Kuningas sai ensi-iltansa Helsingissä KOKO-teatterissa tammikuussa 2011.

KaleVala toteutettiin Vanajan vankilan Ojoisten osaston miesten kanssa vuonna 2013 ja esitettiin mm. Hämeenlinnan Teatterissa. 

Vuonna 2014 oli vuorossa Sörnäisten vankilan miesvankien kanssa tehty Seitsemän broidia Sipoosta, jota esitettiin KOKO-teatterissa.

Jokaisessa tuotannossa vangit kirjoittivat tekstejä käsikirjoitukseen, kävivät läpi näyttämöilmaisun perusteet sekä harjoittelujakson, ja lopuksi esittivät näytelmän oikeissa teattereissa yleisölle.   

Onnistumisen kokemus kantaa 

Palkinnon saajan valitsi tänä vuonna Silta-Valmennusyhdistys ry:n pitkäaikainen toiminnanjohtaja Sampo Järvelä.

"Vankiloissa tarvitaan kasvavassa määrin omaehtoista kuntouttavaa toimintaa. Vankilateatterin taidelähtöisten ja toiminnallisten työpajojen kautta luodaan esityksiä, jotka tähtäävät vankien voimaantumiseen työskentelyprosessin ja yleisön kohtaamisen kautta", Järvelä kuvaili palkitsemispuheessaan torstaina.  

"Vankilateatteri tukee myös vankiloiden yhteiskunnallistumista, koska vankilateatterin avulla vankilan eristyneisyys vähenee ja vuorovaikutus sekä vankilan sisällä että vankilasta ulospäin muuntuu ja vahvistuu."

Taittuu ry:n hallituksen puheenjohtaja ja tuottaja Neea Kilkki kertoi kiitospuheessaan, että vankilateatterissa vangit vapautuvat vangin roolista. Heillä on mahdollisuus olla taiteilijoita, jotka saavat myös ulkopuolista huomiota esiintyessään näyttelijän roolissa vankilan ulkopuolisessa yhteiskunnassa.

"Ohjaaja Hannele Martikainen on vuosien vankilateatteritoiminnan aikana vakuuttunut siitä, että he, jotka ovat kerran kokeneet onnistumisen, heillä on mahdollisuus kokea se uudelleen. Monille vankilateatterin yhteydessä koettu onnistuminen on ensimmäinen laatuaan, mutta me Taittuussa olemme taipuvaisia uskomaan, että se ei välttämättä jää viimeiseksi."

Taittuu ry kiitti erityisesti Vanajan vankilan johtajaa Kaisa Tammi-Moilasta. Suomessa Vanajan naisvankien esitykset olivat ensimmäiset
ammattimaisesti toteutetut vankilateatteriprojektit. 

Palkinnon arvo on 5000 euroa.

Taittuu ry

Kuva: Palkitut ja palkitsijat, vasemmalta Taittuu ry:n puheenjohtaja, tuottaja Neea Kilkki ja taiteellinen johtaja Hannele Martikainen, Silta-Valmennusyhdistyksen toiminnanjohtaja (syyskuun loppuun) Sampo Järvelä, Taittuu ry:n kehitysjohtaja Jukka Kotkanen sekä Kriminaalihuollon tukisäätiön toiminnanjohtaja Sanna Väyrynen. 

Kriminaalityön Foorumi kerää yhteen rikosseuraamusalan järjestö- ja viranomaistoimijoita keskusteluun ja kokemusten vaihtoon. Foorumin yhteydessä jaetaan vuosittain Kriminaalihuollon palkinto. Vuoden 2015 foorumi järjestettiin 22.10. Laurea Ammattikorkeakoulun Tikkurilan kampuksella.