Koulut voivat auttaa vankien lapsia selviytymään

20.3.2017 14.00

Vankien lapsilla voi olla vaikea elämäntilanne. Uusi opaslehtinen antaa vinkkejä opettajille ja koulun muulle henkilökunnalle, kuinka tukea vangin lasta.

"Mun luokanvalvoja ja kemian opettaja tietävät, että iskä on vankilassa. Jossain vaiheessa olin todella masentunut, olin todella epäaktiivinen tunnilla ja tosi väsynyt. Kemian ope kysyi, onko jotain vialla. Kerroin kaiken iskästä ja muusta. Se sanoi, että jos mä oon joskus jatkossakin silleen niin se ymmärtää, minkä takia." Tyttö 15 v.

Suomessa arvioidaan olevan 8 000-10 000 alaikäistä lasta ja nuorta, joiden vanhempi on vankilassa. Ulkopuolisten ja koulun tuki voivat merkittävästi auttaa lasta selviämään.

Voikukkalapset ry:n julkaisemassa Näin tuet vankien lapsia -opaslehtisessä annetaan tietoa siitä, kuinka koulu voi tukea lapsia ja nuoria, joiden vanhempi tai läheinen on vankilassa.

Tuki on tärkeää ja se voi auttaa tehokkaasti

Yksikin luotettava ja välittävä aikuinen lähipiirissä voi auttaa lasta pärjäämään. Koulussa voidaan rohkaista lasta puhumaan ongelmistaan esimerkiksi terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa. Koulu voi auttaa lasta myös neuvomalla häntä, mistä voi saada apua ja tukea.

"Vankien lasten tilanteesta ei oikein tiedetä laajemmin yhteiskunnassa. Koulu on merkittävä tukipilari lapsen elämässä, joten halusimme julkaista ohjeen, jotta lapset saisivat koulussa apua", hankkeen ideoinut Voikukkalasten puheenjohtaja Janne Raninen kertoo.

"Suorittaessani rangaistusta oma kokemukseni on, että koulu on tullut hyvin vastaan oman lapseni asioissa."

"Yhteistyökentällä on jo pitkään kaivattu tällaista opasta kouluille. Koulut ovat kuitenkin hyvin merkittävässä roolissa kohdatessaan lapsia, joiden vanhempi on vankilassa tai suorittaa muuta rikosseuraamusta", perhetyön päällikkö Tarja Sassi Kriminaalihuollon tukisäätiöstä toteaa.

"On erittäin hienoa, että opetus- ja kulttuuriministeriö rahoitti oppaan tekemisen ja saimme olla mukana sitä toteuttamassa."

Näin tuet vankien lapsia -opaslehtinen on postitettu kaikkiin Suomen peruskouluihin. Se on julkaistu kummallakin kotimaisella kielellä.

Katso lyhyt mainosvideo YouTubessa

Siirry verkkoversioon (suomi)

Siirry verkkoversioon (ruotsi)

Lue lisää Voikukkalapset-yhdistyksestä

Lue lisää Kriminaalihuollon tukisäätiön työstä lasten ja perheiden parissa

Kuva: Rosetta Hopiavuori