Oppaat ja käsikirjat

Tästä osiosta löydät oppaita ja käsikirjoja, jotka auttavat sinua vapautuvien ja heidän läheistensä kanssa työskentelyssä.  

 

Aikuisen adhd - Anna mun kaikki kestää

Lyhyt käsikirja adhd:sta ja sen ilmenemismuodoista aikuisilla sekä erityisesti vankeusaikaisesta hoidosta.
Oppaan selailuversio 

Oppimisvaikeuksista vapaaksi -käsikirja

Käsikirja koostuu seitsemästä osiosta, joista jokainen sisältää teoriaa, tehtäviä sekä kysymyksiä keskustelun tueksi. Käsikirjan sisältö on pyritty laatimaan mahdollisimman yksinkertaiseksi, jotta kuka tahansa teemasta kiinnostunut voi käyttää sitä.

Oppimisvaikeuksista videoilla

Kritsin Oppiva-toiminnan, Kuntoutussäätiön sekä ammattiopisto Luovin  yhteistyönä toteutettu animaatiosarja oppimisvaikeuksista. Lisäksi Siististi siviiliin -haastatteluissa Harri, Teemu ja Tuomo kertovat omista oppimisen kokemuksistaan.
Portin videosivut

Opas vanhemmalle

Opas auttaa etenkin lapsille kertomisessa vanhemman tai muun läheisen vankeudesta. Kritsin Ehjä perhe -toiminnan julkaisema opas kertoo myös rikosprosessin vaiheet ja apua tarjoavat tahot. Sopii vanhemmalle ja ammattilaiselle työn tueksi.  

Näin tuet vankien lapsia -  Mitä koulut voivat tehdä

Vankien lapsilla voi olla vaikea elämäntilanne. Voikukkalapset-yhdistyksen yhteistyössä Kritsin kanssa tekemä uusi opaslehtinen antaa vinkkejä opettajille ja koulun muulle henkilökunnalle, kuinka tukea vangin lasta. Opas on jaettu peruskouluihin keväällä 2017. Se on luettavissa sekä suomeksi että ruotsiksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut julkaisua. 

Suomenkieliseen oppaaseen

Ruotsinkieliseen oppaaseen

Lyhyt YouTube-mainosvideo

Huumeita käyttävien terveysneuvontatyö vankiloissa -opetusmateriaali

Vankiloissa toteutetaan matalan kynnyksen Terve-kursseja. Huumeita käyttävien terveysneuovontatyö vankiloissa -opetusmateriaali on kolmiosainen.

EHJÄ PERHE - Opas  vankiperheiden vertaisryhmätoiminnan ohjaajille

Opas kuvaa vankeuden vaikutuksia perheen ja erityisesti lapsen elämään sekä auttaa työstämään näitä kokemuksia.

Velkojen selvittely - opas vankilasta vapautuvalle

Lisäksi muuta velka- ja lainamateriaalia Takuusäätiön sivuilla.

Alkoholiaiheisia oppaita

Sivulle kootaan erilaisia alkoholin puheeksiottoa helpottavia oppaita asiakastyöhön.

Nuoren oikeusopas

Nuoren oikeusopas – rikos ja sen vaikutukset -oppaan tavoitteena on antaa perustietoa nuorelle, joka valmistautuu esimerkiksi rikoksentekijänä, uhrina tai todistajana poliisin suorittamaan esitutkintaan, sovitteluun ja oikeudenkäyntiin. Oppaassa esitellään rikosprosessin avainkäsitteitä, joiden tuntemus on oikeusturvan toteutumisen kannalta keskeistä. Sekä nuoren että huoltajan on perusteltua tuntea rikosprosessin vaiheet.


 Vinkki!

Lisää materiaalia löydät Luettavaa-osiosta. 

Lue lisääTunnetko Tietopankin?

Asiantuntijoiden kirjoittamia artikkeleja teemoittain. 

Lue lisää

 

HUOM! Oppaiden ja muiden julkaisujen SELAILUVERSIOT eivät välttämättä toimi Mozilla Firefox -selaimella. Pdf-lataukset onnistuvat kaikilla selaimilla.