Arkisto

11 kirjoitusta

Kirjoitukset vuodelta 2012

Vanhemmuusryhmästä

Tiistaina 18. joulukuuta 2012 | Janne Raninen

Se oli sitten siinä. Kahdeksan viikkoa vanhemmuusryhmää takana. Tänään oli viimeinen kerta ja haluaisin tuoda esille ajatuksiani ryhmään liittyen.

Alkuun olin vähän skeptinen kun kuulin, että saamme tavata lapsiaan ainoastaan kaksi kertaa. Tämä tarkoitti sitä, että joutuisimme keskustelemaan kahdeksan kertaa äijien kesken isyydestä vankilassa. Kyllä. Tässä meidän machomaailmassa, jossa tunteiden näyttäminen on heikkous. Tässä maailmassa, jossa varotaan sanomasta liikaa itsestään, jottei antaisi toiselle aseita. Tässä maailmassa, jossa puheet pitäisi olla ihan jostain muusta kuin isyydestä. En halua karkottaa lukijoitani toistamalla meidän maailman kielenkäyttöä tässä blogissa.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Lupaa, että pidät minusta huolen

Tiistaina 6. marraskuuta 2012 | Janne Raninen

Soitin tyttärelleni viikonloppuna. Hän sanoi minulle: "Lupaa että pidät minusta huolta". Hän sanoi sen aivan yllättäen.

 

Lupasin hänelle, että pidän aina hänestä huolta. Lisäksi kysyin häneltä, onko hän surullinen tai onko sattunut jotain.  Ajattelin, että hänen pyyntönsä olisi oire jostain muusta. Tyttäreni vastasi, ettei hän ole surullinen eikä mitään ole sattunut.

 

Olisin halunnut perehtyä syvemmin siihen, miksi tyttäreni sanoi noin. Ehkä ylianalysoin tilanteen, mutta koska en ole koskaan pettänyt lupausta tyttärelleni, minussa luonnollisesti heräsi huoli hänen hyvinvoinnistaan.

3 kommenttia Lue koko kirjoitus

Yhteistyölle ja toistemme työn arvostamiselle on tilaus

Tiistaina 6. marraskuuta 2012 | Juhani Haapamäki

Asuntotuotanto, varsinkaan edullisten vuokra-asuntojen tuotanto, ei tunnu etenevän. Puhetta ja tekstiä on helpompi tuottaa kuin konkreettisia toimia.

 

Yhteiskunnassamme on kymmeniä, jollei satoja eri tahoja ja toimijoita, jotka pyrkivät vaikuttamaan asuntojen rakentamiseen niitä lisäävästi.

 

Kenenkään ei pidä omia itselleen "keihään kärjen" paikkaa vaativassa ja haasteita täynnä olevassa tavoitteessa. Yhteistyötä ja rohkeutta yhdistyä kannattaa siis pitää vaihtoehtona.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Skottivangit säilyttävät suhteensa yhteiskuntaan aikapankin kautta

Torstaina 11. lokakuuta 2012 | Anastasia Lapintie

Skotlannissa on hyödynnetty menestyksellisesti aikapankkijärjestelmää vankien yhteiskunnallisten kytkösten ylläpitäjänä.

 

Aikapankkitoiminnassa on mukana jo kuusi skotlantilaista vankilaa, joista yksi on korkean turvallisuustason vankila. Vuonna 2008 vankilatarkastaja nosti aikapankkitoiminnan esiin hyvänä käytäntönä vankiloissa.

 

Aikapankin ideana on vaihtaa palveluja aikaa, ei rahaa, vastaan. Yksikkönä on tovi, joka vastaa yhtä työtuntia.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Onko valvontarangaistus löytämässä paikkansa seuraamusjärjestelmässä?

Torstaina 6. syyskuuta 2012 | Ulla Mohell

Suomessa otetaan uusia seuraamuksia käyttöön harvakseltaan. Yhdyskuntapalvelu otettiin vakinaiseen käyttöön vuonna 1997 ja nuorisorangaistus vuonna 2005. Molempia edelsi useiden vuosien kokeiluvaihe.

 

Valvontarangaistusta koskeva lainsäädäntö tuli voimaan 1.11.2011 ilman kokeilua. Tämä johtui siitä, että muissa Pohjoismaissa valvontarangaistusta vastaavasta, sähköisesti valvotusta seuraamuksesta oli saatu hyviä kokemuksia vuosien ajan, Ruotsissa peräti vuodesta 1994 lähtien. Ruotsi on myös kansainvälisesti purjehtinut elektronisen valvonnan "lippulaivana".

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Vierailu päiväkodissa

Keskiviikkona 15. elokuuta 2012 | Janne Raninen

Anon poistumislupaa päästäkseni käymään tyttäreni päiväkodissa. En ole kertaakaan päässyt käymään siellä, vankeusrangaistukseni vuoksi.

 

Ajattelin, että se olisi ollut tyttärelleni iloinen asia, kun isä edes kerran noutaa päiväkodista. Lisäksi olisin halunnut tutustua päiväkodin henkilökuntaan. Olisin voinut käydä heidän kanssa keskustelun, miten tyttärelläni on mennyt siellä.

4 kommenttia Lue koko kirjoitus

Lainsäädännöllä työkaluja lainrikkojien asunnottomuuden vähentämiseen

Tiistaina 19. kesäkuuta 2012 | Anastasia Lapintie

Vapautuvat vangit on tunnistettu asunnottomien erityisryhmäksi jo vuosikymmeniä sitten.  Siitä huolimatta heidän mahdollisuutensa saada asunto erityisesti kunnan asuntokannasta ovat edelleen heikot. Käynnissä olevilla lainsäädäntöuudistuksilla voitaisiin varmistaa myös rikosseuraamusasiakkaiden oikeus omaan kotiin.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Vertaistyö on vaativa ammatti

Torstaina 7. kesäkuuta 2012 | Timo Varsamäki

Olen tehnyt kahdeksan vuotta vertaistyötä päihde- ja rikosseuraamusalalla. En ole löytänyt mistään ammatilleni kunnollista määritelmää, joten olen tehnyt sen itse. Rikosseuraamusalan vertaistyöntekijällä on oltava oma kokemus rikosten tekemisestä, vankilasta ja ennen kaikkea rikoskierteen katkaisemisesta. Tämän lisäksi tarvitaan työkokemusta vertaistoiminnan parissa ja päihdetyön tai sosiaalialan koulutusta. Vertaistyö on siis varsin vaativa ammatti eikä päteviä vertaistyöntekijöitä ole paljon.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Viikko ilman nettiä

Torstaina 22. maaliskuuta 2012 | Mirva Gullman

Milloin viimeksi olet viettänyt viikon ilman nettiä? Yhteydenpito, opiskelu, sosiaalinen media, asunnon ja työpaikan etsiminen, uutisten seuraaminen, laskujen maksaminen, lehtien lukeminen, matkalippujen hankinta, yhteishaku ja muut toiminnot ovat lähes jokapäiväisiä ja on vaikeaa kuvitella miten paljon aikaa kuluisi, jos emme käyttäisi internetiä apunamme.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Vaihtoehdot vähissä

Keskiviikkona 1. helmikuuta 2012 | Juhani Haapamäki

Vapaudutaanko laitoksista riittävästi päihteettömyyttä ja rikoksettomuutta tukevaan asuinympäristöön?

Vapautumispäivän lähestyessä on erittäin tärkeää selvittää vapautuvan kanssa yhdessä minne hän vapautumisen jälkeen siirtyy ja minkälaisessa sosiaalisessa ympäristössä hän tulee asumaan. Vastaako asumisen ympäristö rikosseuraamuksen aikana asetettuja tavoitteita, joilla päihteidenkäyttö ja rikoksettomuus olisivat menneisyyttä? Asumisen tulisi vahvistaa asetettuja tavoitteita.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Ei kuulu mulle

Maanantaina 16. tammikuuta 2012 | Marja Vilkama

Alakouluikäinen Pekka on ahdistunut. Isä on viety kotoa lapsen nähden poliisivoimin vankilaan. Pojan koululuokan oppilaat sekä iltapäiväkerhon lapset ovat ahdistuneita Pekan ahdistuksesta, kerhon ohjaaja kertoo äidille.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus