Arkisto

21 kirjoitusta

Kirjoitukset vuodelta 2013

Joulumieltä kaikille

Perjantaina 20. joulukuuta 2013 | Janne Raninen

Joulu lähestyy ja on hiljentymisen aika. Perheiden tulisi kokoontua hyvien ruokien ja kuusen äärelle nauttimaan yhdessäolosta.

Iloista joulua ei valitettavasti kaikille suoda. Joissain perheissä vallitsee köyhyys, eivätkä lapset tule saamaan toivomiaan lahjoja. Joissain perheissä vallitsee alkoholismi tai kamankäyttö. Niissä on vaarana, että sekä äiti että lapset saavat turpaansa jouluna.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Joulublogi: Joulun odotusta, hiljentymistä - ja arviointia

Perjantaina 13. joulukuuta 2013 | Timo Valkama

Järjestöissä eletään juuri nyt näin joulun alla jännittäviä aikoja, eikä ainoastaan vain joulun odotukseen liittyvien jännitteiden takia. RAY nimittäin julkistaa 19.12. alustavan avustusjakoehdotuksensa järjestöille seuraavaksi vuodeksi.

Tällöin järjestöissä joko tuskaillaan taloudellisten resurssien puutetta tai mietitään innoissaan, miten uusia hankkeita lähdetään käytännössä ensi vuonna rakentamaan.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Itsenäisen Suomen valtatiet

Torstaina 5. joulukuuta 2013 | Jouko Karjalainen

Suomen kriminaalihuollon historiaa tuntevat tietävätkin, että aina 1930-luvulta 1970-luvulle saakka maan valtatiet tehtiin vankityövoimalla. Tai siis tarkemmin sanoen ehdonalaisesti vapautuneiden vankien ollessa osa lapiomiesten armeijaa, jota tarvittiin sen aikaisten teiden tekemisessä.

Nykyään nämä tiet ovat täällä etelässä seutu- tai kantateitä, mutta ylempänä maata edelleen valtateitä.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Miten taparikollisuuteen voidaan vaikuttaa tuetussa asumisessa?

Keskiviikkona 4. joulukuuta 2013 | Saattaen vapauteen

Saattaen vapauteen -projektin yhtenä tärkeänä päämääränä on ollut kehittää niitä mahdollisuuksia, mitä asumisohjauksella on uusintarikollisuuden vähentämisessä. Tämä tarkoittaa tietenkin myös sen tarkastelua, kuinka asunnottomuus, päihdeongelma ja taparikollisuus linkittyvät yhteen.

Voidaanko jotain rikollisuutta selittää pelkästään asunnottomuudella, päihdeongelmalla, elämäntavalla tai jopa elämyksellisyydellä? Nämä kaikki saattavat liittyä usein toisiinsa, mutta yhden osa-alueen ratkaiseminen tuskin ratkaisee kaikkia ongelmia.

Vaikka elämä muuttuisikin täysin päihteettömäksi, rikolliseen elämäntapaan liittyvät ulottuvuudet voivat silti ylläpitää ja kannustaa rikollista käyttäytymistä. Rikolliseen elämäntapaan liittyviä ulottuvuuksia voidaan tarkastella esimerkiksi itsekontrolli-, neutralisaatio- ja leimautumisteorioiden avulla.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Lapsi ei kuulu pleksin taakse

Sunnuntaina 3. marraskuuta 2013 | Marjatta Kaurala

Lapsi ja perhe olivat hyvin pitkään lähes näkymättömiä vankiloissa ja rangaistusten täytäntöönpanossa. Viime vuosina lasten ja perheiden huomioonotossa on tapahtunut paljon edistymistä, mistä ovat osoituksena erityisesti Rikosseuraamuslaitoksen lapsi- ja perhetyön linjaukset.

6 kommenttia Lue koko kirjoitus

Kuuluuko vangille uusi mahdollisuus?

Perjantaina 1. marraskuuta 2013 | Janne Raninen

Vanhemmat olivat huolissaan, kun kuulivat, että heidän lapsensa esiintyisi elinkautisvangin kanssa. Näin kertoi minulle yksi henkilö siitä mahtavasta työryhmästä, jonka kanssa sain mahdollisuuden toteuttaa videokuvaukset.

 

Ymmärrän toki kyseisen vanhemman reaktion. Olisin tietenkin toivonut erilaista reaktiota. Aika ei taida kuitenkaan olla siihen vielä kypsä.

 

Jäin kuitenkin miettimään, että milloin vangille kuuluisi suoda uusi mahdollisuus? Missä vaiheessa minun kaltaiseeni elinkautisvankiin tulisi luottaa?

6 kommenttia Lue koko kirjoitus

Normityypit

Maanantaina 14. lokakuuta 2013 | Erja Toivo

"Mä oon sellanen ihan normityyppi, tavis."

 

"Mä oon aina ollu vähä erilainen."

 

"Mä haluun olla jotain erityistä."

 

Mitä on hyvä elämä ja kenen hyvää toteutamme? Millainen käyttäytyminen on normaalia ja millainen poikkeavaa? Mikä on ihmisen käsitys itsestään ja mitä muut hänestä ajattelevat?

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Kiitos kun uskoit muhun

Maanantaina 7. lokakuuta 2013 | Anita Valkama

Saatesanat:

Puhelimeni piippaa: "kiitos kun uskoit muhun sillon kun kukaan muu ei uskonut. kiitos kun autoit mua sillon kun oon pahimmassa hädässä ollu. kiitos kun oot ollu tukena sillon kun ei oo ollu ketään kelle soittaa. kiitos kun oon ollu kärsivällinen. ja kiitos kun annoit kokemuksen että ihmiseen voi luottaa."

Tänään on taas selväpäisyyden vuosipäivä. Palaan muistoissani vanhaan ja haluan kertoa tarinan. Sanat peräkkäin eivät tee rohkeudelle oikeutta, mutta lukekaa myös rivien väleistä. Minä sain hetken matkaa opettaa lentämään, mutta hän opetti minut näkemään.

4 kommenttia Lue koko kirjoitus

Lisää varoja vertaistoimintaan!

Maanantaina 23. syyskuuta 2013 | Timo Varsamäki

Edellisestä jutustani on kulunut yli vuosi ja minua on hienovaraisesti muistutettu, että blogikirjoittajilta odotetaan juttuja hieman useammin. No, ajattelin jatkaa edellisen kirjoituksen pohjalta ja kertoa nykyisistä mietteistäni.

 

Viime syksynä minut yllättivät kovat selkäsäryt ja olin puoli vuotta kyvytön tekemään yhtään mitään. Vaivani osoittautuivat välilevyn pullistumaksi ja ne paranivat heti leikkauksen jälkeen.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Sava matkalla kohti syksyä

Tiistaina 3. syyskuuta 2013 | Saattaen vapauteen

SAVAn lintulogoKaupunkimiljöö alkaa hiljalleen saada punaruskeita sävyjä Helsingin Sörnäisissä. Kesän tiedetään olevan loppupuolella vehreiden puiden ja kukkivien kaupunki-istutusten saadessa kauniita syksyn tuntomerkkejä. Helteinen kesä osoittautui KRITS:n asumisvalmennusyksikössä rauhalliseksi vuodenajaksi. Myös Saattaen vapauteen -projektissa kesä oli asiakkaiden puolesta hiljaista aikaa. Projektin kehittämistyö tuntui silti vain nopeuttavan tahtiaan kesän edetessä, ja syksyn alkuun onkin ajoitettu kaksi erilaista tehostetun työn kokeilua.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Kolme sydämellistä roistoisää

Keskiviikkona 28. elokuuta 2013 | Pia Bergström

Kävin haastattelemassa vankilassa pitkää tuomiota istuvaa isää EU-tutkimukseen, joka selvittää vankien lasten hyvinvointia ja selviytymiskeinoja Ruotsissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Romaniassa.

Luottamuksellisen haastattelun jälkeen isä kehotti useaan otteeseen käyttämään materiaalia muuhunkin kuin tutkimustarkoitukseen - jos vain hänen ja hänen tyttärensä tarina voisi jotenkin auttaa muita samassa tilanteessa olevia.

Hän painotti tuen saamisen tarvetta, miten vaikeaa on saada oikeanlaista apua ja miten käänteentekevä vaikutus avulla voi olla.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Ei mikään helppo matsi

Perjantaina 23. elokuuta 2013 | Jarkka

Moi pitkästä aikaa!

Tossa jokin aika sit lueskelin mun viimeisiä päivityksiä blogiin ja Portista on myös muistuteltu mua tiuhaan tahtiin, että kirjoita jotain.

Yhden jo kirjoitinkin, mut hukkasin sen tähän hiton tietokonemaailmaan. No, yritetään uudestaan.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Saattaen vapauteen jatkuu

Torstaina 25. heinäkuuta 2013 | Saattaen vapauteen

Alkuhämmennyksen jälkeen, kun työskentely kriminaalihuollon puolella ja projektissa alkoi hahmottua, pystyi varsinainen uurastaminen pikkuhiljaa alkamaan. Olli Rikosseuraamuslaitoksen työkokemuksella, Elina Kritsin vanhana tuntijana ja minä viiden vuoden maahanmuuttajatyö- ja parin vuoden mielenterveystyötaustalla muodostimme varsin osaavan, kokeneen, työteliään ja samankaltaisella huumorilla varustetun työporukan.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Nainen vankilassa

Tiistaina 18. kesäkuuta 2013 | Erja Toivo

Tapahtuipa kerran suomalaisessa kerrostalolähiössä...

Ukko ja akka rakastivat toisiaan. He asuivat kerrostalokaksiossa ja kävivät työssä. Taloudellisen taantuman seurauksena ukko menetti työnsä rakennuksilla, ja jonkin ajan päästä akka menetti työnsä vaatekaupan myyjänä.

Pariskunnan rahatilanne heikkeni kovasti, ja heille alkoi tulla riitaa rahankäytöstä, laskujen maksamisesta ynnä muusta. Ukko tunsi muutamia kavereita, jotka ehdottivat hänelle rahan hankkimiseksi huumausaineiden myyntiä. Ukko tarttui tilaisuuteen ja sanoi akalle, että tämä on vain yhden kerran juttu ja sitten elämä taas on entisellään.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Järjestelmästä toiseen - kyllä on vaikeaa?

Maanantaina 17. kesäkuuta 2013 | Jukka Mäki

Vankilasta vapautumisen vaihe on monelle vangille ahdistava tilanne. Etenkin jo useamman kerran portin edessä olevalle.  - Mitä sitten, ja pärjäänkö?

Eikä hän ole huolineen yksin. Ahdistusta, mutta erilaista, kokee usein myös vapautuvan omainen, tai jälkihuollon työntekijä, joka on yhdessä vangin kanssa suunnitellut, miten sinne kunnan kanssa järjestettyyn tukiasuntoon tullaan. On kovin tuttua, että kaikki hyvät aikomukset ja suunnitelmat voivat romuttua heti vankilan portin lähtijän takaa sulkeuduttua.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Mikä ihmeen Saattaen vapauteen?

Tiistaina 11. kesäkuuta 2013 | Saattaen vapauteen

Saattaen vapauteen (- asumisen tukea uusissa seuraamusmuodoissa 2013 - 2015) -hankkeen päätavoitteena on selvittää, minkälaista tehostettua tukea tarvitaan, kun asunnoton helsinkiläinen henkilö sijoitetaan suorittamaan rikosseuraamusta Kriminaalihuollon tukisäätiön asumisvalmennusyksikköön.

Kyse on siis lähinnä valvotuista koevapauksista sekä valvontarangaistuksista ja pyrkimyksenä on vähentää näiden sijoitusten epäonnistumisia.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Siviiliin katkerana ja vihaisena?

Tiistaina 21. toukokuuta 2013 | Janne Raninen

Näen viikoittain eri medioissa artikkeleita ym. uutisjuttuja, kuinka vankeinhoito on nykyään kuntouttavampaa. Olen myös vuo­sikaudet seurannut keskustelua siitä, kuinka vangit vapautuvat vailla asuntoa.

Suoritan tuomiotani Riihimäen vankilassa. Tämä on yksi Suomen kahdesta korkean turvaluokituksen vankiloista. Korkean turva-luokituksen vuoksi täältä ei pitäisi yhdenkään vangin vapautua, vaan vapautumisen tulisi tapahtua asteittain avoimista olo­suhteista.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Kohti yhteistä

Maanantaina 18. maaliskuuta 2013 | Anita Valkama

Sähköinen asiakirjahallinto korvaa paperin Rikosseuraamuslaitoksessa. Se merkitsee työprosessien ja myös hallintokulttuurin uudistamista.

Rikosseuraamuslaitoksen vuoden 2006 vankeuslakiin, 2010 organisaatiouudistukseen ja strategisiin linjauksiin pohjautuva muutosprosessi etenee. Kehittämistyötä tehdään useissa erillisissä työryhmissä.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Tarttis tehdä jotain

Tiistaina 12. helmikuuta 2013 | Erja Toivo

Maailmamme on pullollaan hienoja fraaseja ja periaatteita, kuten asunto ensin -periaate. Pohdin periaatteita ja toisaalta sitä, millainen on vankilasta vapautuvan vangin tilanne todellisuudessa? Puhutaan vangin yhteiskuntaan kiinnittymisestä, sosiaalisesta integraatiosta - mutta mihin ihminen voi oikeasti kiinnittyä, kun hän vapautuu vankilasta? Entä mikä on ihmisen arvo tässä tilanteessa? Viranomaisten silmissä, läheisten silmissä, entä ihmisen itsensä arvioimana?

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Puhaltaako uudet tuulet?

Keskiviikkona 6. helmikuuta 2013 | Janne Raninen

Toin viime blogissani esille, että olisi ollut tärkeää saada jotain jatkumoa vanhemmuusryhmälle. Minulle ja varsinkin tyttärelleni avautui tähän erinomainen mahdollisuus. Nimittäin Kritsin ja Snellun järjestämä Taimi-ryhmä. Mikäs sen parempaa. Tytär olisi saanut käsitellä tunteita, joita vankeuteni tuo. Kaiken lisäksi vielä vertaistensa kanssa.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Rikoksesta rangaistujen velkojen selvittelyssä on luovuus käytössä

Maanantaina 7. tammikuuta 2013 | Anastasia Lapintie

Rikosseuraamukseen tuomittujen, erityisesti vankien velkaantuneisuus on käytännön asiakastyön tasolla arkipäivää. Aihetta on kuitenkin tutkittu melko vähän. Pirjo Näkin 2006 julkaistun tutkimuksen päätulos oli, se että velkaantuneet vangit vapautuvat joko sosiaaliturvariippuvuuteen, tekevät työtä harmaan talouden piirissä tai yrittävät hoitaa velkojaan uusia rikoksia tekemällä.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus