Arkisto

3 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: joulukuu 2016

Hyvästä elämästä

Maanantaina 21. joulukuuta 2015 | Miika Pettersson

Meikäkonnalla tuli marraskuun lopussa täyteen kymmenen vuotta rikoksetonta elämää.

Kymmenen vuotta ilman uusia juttuja, satunnaisia suunnistuskisoja kissalan poikien kanssa, vangitsemisoikeudenkäyntejä, kattoulkoiluja, sähkösellin jonotusta tai jouluja vankilassa.

Vuosikymmen vailla tonnikalaa ja nuudeleita, tyssilappuja, pihapuntteja, perhetapaamisia, puhelinkortteja tai paskapaljuja.

Entisen säätämisen ja sivupeiliin vilkuilun on syrjäyttänyt palkkatyö ja lasten sählytreenit. Sörkan ulkoilupiha on vaihtunut ringette-seuran pukukoppiin.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Vankila kuin hotelli?

Torstaina 10. joulukuuta 2015 | Erja Toivo

Monesti kuulee verrattavan vankilaa hotelliin. Mietin, mistä hotellista et pääse halutessasi poistumaan, tai missä hotellissa vartija seuraa jatkuvasti liikkeitäsi.

Hotellivertaus on vähintäänkin ontuva eikä perustu tosiasioihin. Tällainen vertailu tuo esiin vankeihin kohdistuvat tuomitsevat asenteet.

Asenteilla ei edistetä uusintarikollisuuden laskua ja ihmisten hyvinvoinnin kasvua. Tarvitaan realistista uskoa ihmisten muuttumisen mahdollisuuksiin sekä todellisia toisin toimimisen vaihtoehtoja vankilan muurien sisäpuolelle ja eritoten ulkopuolelle.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Onko "gangstaräppi" tuomittavaa taidetta?

Torstaina 3. joulukuuta 2015 | Janne Raninen

Täällä Suomessakin olen törmännyt samaan keskusteluun, joka velloi Ruotsissa vuosikymmenen sitten, kun "Kartellen" perustettiin. Keskustelu gangstarapista.

Samaa keskustelua olen aikoinaan seurannut, kun NWA, 50 cent, The Game, li'l Kim, Queen Latifah ja muita artisteja julkaisi materiaalia Jenkeissä. Järkyttävää ja tuomittavaa, jotkut huusivat kovaan ääneen.

Kirjoitin hiljattain aiheesta Mercedes Bentsolle ja aion tässäkin kirjoituksessani lainata muutaman lauseen siitä.

Jotkut kutsuvat lajia gangstaräpiksi, toiset todellisuusräpiksi. Lajilla on monta eri nimeä. Yhteinen tekijä on kuitenkin, että siinä nostetaan esille asioita, joista monet eivät suostu puhumaan ääneen.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus