Anastasia Lapintie

Anastasia Lapintie työskentelee Kriminaalihuollon tukisäätiön kriminaaliasiamiestoiminnassa sosiaalineuvojana.

Tuntematon nainen

Perjantaina 11. maaliskuuta 2016 | Anastasia Lapintie

Harva ihminen haluaa identifioitua uhriksi. Monien naisvankien elämäntarinoissa on kuitenkin järkyttäviä ja toistuviakin uhrikokemuksia fyysisen ja psyykkisen väkivallan eri muodoista.

Uhrikokemukset ovat voineet normalisoitua siinä määrin, ettei tapahtumia edes mielletä väkivallaksi.

Traumaattisten tilanteiden silminnäkijöillekin voidaan nykyään tarjota kriisiapua, mutta nämä naiset ovat voineet elää vuosia voimatta puhua kokemuksistaan, voimatta luottaa ympärillään oleviin ihmisiin.

Jos sen lisäksi on vielä epäonnistunut äitinä, kun lapset on otettu huostaan ja on joutunut rikosten vuoksi vankilaan, häpeän ja syyllisyyden tunteet ovat käsittämättömiä.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Aarniota ajatellessa

Perjantaina 27. marraskuuta 2015 | Anastasia Lapintie

YLE uutisoi Jari Aarnion vapautumista tutkintavankeudesta 26.11. liikuttavasti. Helpottunut Aarnio kertoi kahden vuoden yksinäisyydestä vankilassa pelkkä televisio seuranaan, kuinka hän oli ensimmäisenä iltana vapaalla tehnyt "ihan tavallisia asioita" ja nukkuneensa "ihan ok".

Aarnio oli vankeusaikanaan ollut vain kahden muun vangin kanssa tekemisissä. Hän kuvasi kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa tärkeäksi ja eristysjaksoa henkisesi erittäin kovaksi.

Jutun lopussa todettiin, että tuomista valittanut Aarnio on "syytön, ennen kuin oikeudesta tulee lainvoimainen päätös".

Aloin visioida tilannetta, jossa rikosuutiset kirjoitettaisiin näin silloinkin, kun syytettynä ei ole poliisi. Tai jos rikoksesta epäillyn omaisia kohdeltaisiin julkisuudessa yhtä ymmärtäväisesti.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Rikoksesta rangaistujen velkojen selvittelyssä on luovuus käytössä

Maanantaina 7. tammikuuta 2013 | Anastasia Lapintie

Rikosseuraamukseen tuomittujen, erityisesti vankien velkaantuneisuus on käytännön asiakastyön tasolla arkipäivää. Aihetta on kuitenkin tutkittu melko vähän. Pirjo Näkin 2006 julkaistun tutkimuksen päätulos oli, se että velkaantuneet vangit vapautuvat joko sosiaaliturvariippuvuuteen, tekevät työtä harmaan talouden piirissä tai yrittävät hoitaa velkojaan uusia rikoksia tekemällä.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Skottivangit säilyttävät suhteensa yhteiskuntaan aikapankin kautta

Torstaina 11. lokakuuta 2012 | Anastasia Lapintie

Skotlannissa on hyödynnetty menestyksellisesti aikapankkijärjestelmää vankien yhteiskunnallisten kytkösten ylläpitäjänä.

 

Aikapankkitoiminnassa on mukana jo kuusi skotlantilaista vankilaa, joista yksi on korkean turvallisuustason vankila. Vuonna 2008 vankilatarkastaja nosti aikapankkitoiminnan esiin hyvänä käytäntönä vankiloissa.

 

Aikapankin ideana on vaihtaa palveluja aikaa, ei rahaa, vastaan. Yksikkönä on tovi, joka vastaa yhtä työtuntia.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Lainsäädännöllä työkaluja lainrikkojien asunnottomuuden vähentämiseen

Tiistaina 19. kesäkuuta 2012 | Anastasia Lapintie

Vapautuvat vangit on tunnistettu asunnottomien erityisryhmäksi jo vuosikymmeniä sitten.  Siitä huolimatta heidän mahdollisuutensa saada asunto erityisesti kunnan asuntokannasta ovat edelleen heikot. Käynnissä olevilla lainsäädäntöuudistuksilla voitaisiin varmistaa myös rikosseuraamusasiakkaiden oikeus omaan kotiin.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus