Marjatta Kaurala

Kriminaaliasiamies Kriminaalihuollon tukisäätiössä.

Kuka vastaa vangin toimeentulosta?

Torstaina 28. huhtikuuta 2016 | Marjatta Kaurala

Vankila tarjoaa katon pään päälle, ateriat ja lisäksi käyttö- tai toimintarahaa. Mihin vanki tarvitsee toimeentulotukea?

Vankilan ylläpidosta huolimatta vanki voi joutua toimeentulotuen tarpeeseen, jolloin hänen tilanteensa pitää arvioida aivan samalla tavalla kuin kehen tahansa muunkin kansalaisen.

Korkein hallinto-oikeus antoi tästä ratkaisun maaliskuussa 2013 (KHO 2013:58). Tämä tarkoittaa yksilöllistä arviointia - tulojen ja menojen ja vankilasta saatujen asioiden selvittämistä. Toimeentulotukipäätöksessä pitää olla myös laskelma ja valitusosoitus.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Viranomaispäätökset perusteltava ymmärrettävästi ja yksiselitteisesti

Perjantaina 22. elokuuta 2014 | Marjatta Kaurala

Kriminaalihuollon tukisäätiön asiamiestoimintaan tulee yhteydenottoja sekä vankeusrangaistusta suorittavilta että heidän omaisiltaan koskien mm. vankiloiden perhetapaamisia, poistumislupia ja vankilasiirtoja. Usein yhteydenoton taustalla on saatu kielteinen päätös, jonka perustelut eivät avaudu vangille sen enempää kuin omaisillekaan.

Kun päätöksen perusteet jäävät epäselviksi, saavat alkunsa spekulaatio ja pohdinta päätöksen taustoista - ja usein myös lukuisat uusintahakemukset samasta asiasta, soittokierrokset eri tahoille ja aika ajoin myös pitkälliset ja monille tahoille osoitetut valitus- ja kanteluprosessit.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Lapsi ei kuulu pleksin taakse

Sunnuntaina 3. marraskuuta 2013 | Marjatta Kaurala

Lapsi ja perhe olivat hyvin pitkään lähes näkymättömiä vankiloissa ja rangaistusten täytäntöönpanossa. Viime vuosina lasten ja perheiden huomioonotossa on tapahtunut paljon edistymistä, mistä ovat osoituksena erityisesti Rikosseuraamuslaitoksen lapsi- ja perhetyön linjaukset.

6 kommenttia Lue koko kirjoitus

Mistä asunto vapautuvalle?

Perjantaina 2. syyskuuta 2011 | Marjatta Kaurala

Asunto on keskeinen tekijä ihmisarvoisen elämän mahdollistajana. Rangaistuksesta vapautuvien kohdalla se on keskeinen tekijä myös kuntoutumisessa ja uusintarikollisuuden ehkäisyssä.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus