Sanja Sateenranta

Sanja Sateenranta on Vankien Omaiset VAO ry:n puheenjohtaja. Hän työskentelee ja opiskelee sosiaalialalla ja on tehnyt myös vankilatyötä Rikosseuraamuslaitoksella.
Vankien ja omaisten oikeuksien sekä vertaistuen puolestapuhuja.
Vankien omaisten sivut löydät osoitteesta vankienomaiset.fi.

Vankeus ja perhe

Tiistaina 13. kesäkuuta 2017 | Sanja Sateenranta

Vankilat ovat avainasemassa, kun puhutaan vankien perhesuhteista. Ne ovat roolissaan ehkä tahtomattaan, mutta vankeuden mukanaan tuomat rajoitukset heijastuvat suoraan perheisiin.

Perheille on tärkeintä yhdessä vietetty aika. Ymmärrettävästi tällaista aikaa ei juurikaan ole, kun toinen tai molemmat vanhemmista ovat vankilassa.

Suljetut vankilat tarjoavat perhetapaamisen noin kerran kuukaudessa. Kestoltaan se on muutaman tunnin pituinen ja vietetään yleensä yksiön kaltaisessa, kodinomaiseksi sisustetussa huoneistossa vankilan sisällä. Paikalla ei ole vartijoita, vaan perhe voi viettää rauhassa yhteistä aikaa.

Avovankilassa vastaavat perhetapaamiset kestävät yleensä viikonlopun. Puitteet ovat tällöin hieman mieluisammat, sillä perheellä on mahdollisuus ulkoilla vankilan piha-alueilla.

Lisäksi vankiloissa järjestetään valvottuja tapaamisia viikonloppuisin. Niiden kestot vaihtelevat 45 minuutista muutamiin tunteihin. Usein vangin ja tapaajan välissä on "pleksi".

Jokainen voi miettiä, ovatko nämä riittäviä aikoja pitää yllä parisuhdetta tai vanhemman ja lapsen välistä suhdetta. Selvää on, että tapaamiset ovat täysin riittämättömiä nykyisellään.

Omainen ei ole se, joka on tuomittu rikoksesta, mutta myös häntä rangaistaan rajoitusten kautta. Tilanne on äärimmäisen vaikea lapsille. Neljän viikon odotus on lapsille kohtuuton. On myös fakta, että hyvin usein vankien avioliitot ja parisuhteet päättyvät tuomion aikana.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Vertaiset omaisten tukena

Torstaina 20. huhtikuuta 2017 | Sanja Sateenranta

Vankeus koskettaa aina koko perhettä. Se on valtava elämänmuutos, johon kukaan ei pysty ennalta täysin valmistautumaan. Yhden perheenjäsenen poistuminen kodista vaikuttaa koko perheeseen. Sen lisäksi se vaikuttaa vangin koko lähipiiriin.

Mitä tapahtuu, kun isä tai äiti ei tulekaan enää kotiin? Ei leiki, auta läksyissä, tee lempiruokaa tai ylipäänsä ole läsnä.

Miten tämä vaikuttaa puolisoon? Kukaan ei kanna apuna vastuuta perheestä, osallistu kotitöihin tai hoida lapsia. Ei ole enää toista aikuista läsnä ja tukena.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus