Polku vihan jälkeen - Radinet

28.9.2016 15.32 | Kati Kaarlejärvi

Radikalisoituminen ja väkivaltaiset ääriliikkeet ovat olleet viime päivien valitettava puheenaihe. Vuolle Setlementillä aloitettiin vuoden 2016 alusta Radinet-hanke, jonka avulla Suomeen on luotu radikalisoitumisen haasteisiin Exit-toimintamalli.

Tiivistettynä Exit-malli tarkoittaa sitä, että henkilöitä, jotka haluavat irtaantua väkivaltaisista ääriliikkeistä, tuetaan järjestölähtöisellä ja ammattitaitoisella työllä. Tuki tarkoittaa käytännössä mahdollisuutta keskustella ammattilaisten, kokemusasiantuntijoiden ja tulevaisuudessa myös mentoreiden kanssa.


Tuki tarkoittaa myös käytännön apua asunnon, työn tai vaikkapa toimeentulon hankkimisessa. Irtaantumiseen voidaan antaa Radinetin henkilöstön lisäksi tukea myös väkivaltatyön järjestöjen, vapaaehtoisten, kokemusasiantuntijoiden, monikulttuuristen järjestöjen, viranomaisten tai moskeijoiden avustuksella. Työlle on ollut helppo saada yhteistyökumppaneita.

Radinetin taustalta löytyy jo 10 vuotta Suomessa tehtyä väkivaltatyötä, Euroopan Komission ylläpitämän RAN-Exit verkoston kautta saatuja hyviä käytäntöjä, laaja-alaisen ohjausryhmän asiantuntemus ja käytännön työn kautta luotuja oivalluksia.

Radinetin tarkoituksena on löytää yksilöllisesti keinoja, joilla ihmisiä voitaisiin auttaa irrottautumaan väkivaltaisesta ääriajattelusta - tai toiminnasta - sekä tulemaan osaksi yhteiskuntaa. Asiakastyö perustuu vapaaehtoisuudelle ja luottamuksellisuudelle. Radinetin tavoitteena on järjestöjen toteuttaman auttamistyön avulla luoda turvallisempaa yhteiskuntaa.

Elämänmuutos on mahdollista ja sitä tapahtuu. Yksilö voi esimerkiksi pettyä väkivaltaisen äärijärjestön toimintaan, ideologia ei tuokaan sitä utopistista maailmaa jonka se on luvannut tai henkilö vain väsyy toimintaan. Yksilön elämässä voi tapahtua myös jokin positiivinen muutos, kuten vanhemmuus, joka voi laukaista halun pyrkiä muuttamaan elämää ja ottamaan etäisyyttä väkivaltaiseen ääriliikkeeseen tai rikolliseen toimintaan.

Ja viimeiseksi vastaan siihen, että miksi pelkkä rangaistus ei riitä. Yhteiskunnalta ei pelkkä rangaistus riitä, koska pisimmänkin rangaistuksen jälkeen vapaudutaan tähän samaan yhteiskuntaan, jossa me kaikki elämme.

Meidän on pakko yhteisesti etsiä keinoja, jonka kautta saamme myös joskus yhteiskuntaa vastaan toimineita liittymään positiivisella tavalla takaisin yhteiskuntaan.

Radinet netissä 
Facebookissa
RAN

 

 

Ei kommentteja "Polku vihan jälkeen - Radinet"

Kommentoi "Polku vihan jälkeen - Radinet"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.