Vankeus ja perhe

13.6.2017 14.42 | Sanja Sateenranta

Vankilat ovat avainasemassa, kun puhutaan vankien perhesuhteista. Ne ovat roolissaan ehkä tahtomattaan, mutta vankeuden mukanaan tuomat rajoitukset heijastuvat suoraan perheisiin.

Perheille on tärkeintä yhdessä vietetty aika. Ymmärrettävästi tällaista aikaa ei juurikaan ole, kun toinen tai molemmat vanhemmista ovat vankilassa.

Suljetut vankilat tarjoavat perhetapaamisen noin kerran kuukaudessa. Kestoltaan se on muutaman tunnin pituinen ja vietetään yleensä yksiön kaltaisessa, kodinomaiseksi sisustetussa huoneistossa vankilan sisällä. Paikalla ei ole vartijoita, vaan perhe voi viettää rauhassa yhteistä aikaa.

Avovankilassa vastaavat perhetapaamiset kestävät yleensä viikonlopun. Puitteet ovat tällöin hieman mieluisammat, sillä perheellä on mahdollisuus ulkoilla vankilan piha-alueilla.

Lisäksi vankiloissa järjestetään valvottuja tapaamisia viikonloppuisin. Niiden kestot vaihtelevat 45 minuutista muutamiin tunteihin. Usein vangin ja tapaajan välissä on "pleksi".

Jokainen voi miettiä, ovatko nämä riittäviä aikoja pitää yllä parisuhdetta tai vanhemman ja lapsen välistä suhdetta. Selvää on, että tapaamiset ovat täysin riittämättömiä nykyisellään.

Omainen ei ole se, joka on tuomittu rikoksesta, mutta myös häntä rangaistaan rajoitusten kautta. Tilanne on äärimmäisen vaikea lapsille. Neljän viikon odotus on lapsille kohtuuton. On myös fakta, että hyvin usein vankien avioliitot ja parisuhteet päättyvät tuomion aikana.


On ymmärrettävää, että tapaamistiloja, rahaa ja resursseja on vähän. Tulisi kuitenkin muistaa, että perhe on monelle vangille syy pyrkiä rikoksettomaan elämään. Usein jopa se ainut syy.

Perhesuhteiden tukeminen vankeusaikana auttaa jaksamaan ja voimaan paremmin, kaikkia osapuolia - tuomiota suorittavaa sekä siviilissä odottavia.

Laukaan vankilan päivä jäi lasten mieleen

Tapaamiset ovat tärkeitä, mutta niiden lisäksi moni perhe tarvitsee muuta tukea. Tukipalveluita on onneksi tarjolla siviilipuolella melko paljon. Tukea täytyy ja voidaan kuitenkin antaa jo vankilassa.

On hienoa, että vankilan sosiaalityö tarjoaa erilaisia menetelmiä, joilla vanhemmuutta ja parisuhdetta voidaan käsitellä keskustelujen, tehtävien ja ryhmien avulla. Se, mikä usein jää puuttumaan, on konkreettinen yhdessä tekeminen lapsen ja puolison kanssa. Tässä olisi kehittämistä. Koko perheen osallisuus on tärkeää.

Vankien Omaiset VAO ry oli mukana Laukaan vankilan Läheisten päivässä. Tapahtuma oli loistava esimerkki siitä, miten vankila voi tuoda perheille kaivattua yhdessä oloa ja tekemistä, hauskoja hetkiä, onnistumisia ja muistoja, jotka säilyvät lapsen mielessä läpi elämän.

Tapahtuma oli hyvin monipuolinen. Oli poniratsastusta, erilaisia pelejä, piirtämistä, musiikkia ja tanssimista, makkaran paistoa ja herkuttelua. Välillä sai vaikka heittäytyä nurmikolle lepäämään oman läheisen kainaloon.

Tärkeintä oli kuitenkin se, että perheet saivat viettää mukavan yhteisen päivän. Sen ilon ja onnen näkeminen oli hätkähdyttävää.

Laukaan vankilalla oli tapahtumassa useita yhteistyökumppaneita. Saman tyyppiset tapahtumat ja verkostoituminen ovat mahdollisia kaikissa vankiloissa ympäri Suomen. Tapahtuman voi aina räätälöidä huomioon ottaen vankilan turvatason.

Nykypäivänä jokaisen tahon on lähdettävä kantamaan vastuuta perheiden hyvinvoinnista. Tähän haasteeseen tulisi myös vankiloiden tarttua uudella otteella.

Näkemykseni on, että mikäli vankeja ei voida päästää riittävissä määrin kotiin, perheille on tarjottava laajemmat mahdollisuudet yhdessä oloon vankilassa.

Jokainen perhe ansaitsee mahdollisuuden selviytyä vankeudesta, yhdessä.

 

Yksi kommentti "Vankeus ja perhe

Tarja Sassi 14.6.2017 13.48

Kiitos Sanja kirjoituksestasi. Niin tärkeitä asioita nostat esille. Yhteiset voimavarat likoon laittaen, niin vankien läheisten kuin ammattilaistenkin, voimme enemmän.

Kommentoi "Vankeus ja perhe"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.