Saattaen vapauteen jatkuu

25.7.2013 14.50 | Saattaen vapauteen

Alkuhämmennyksen jälkeen, kun työskentely kriminaalihuollon puolella ja projektissa alkoi hahmottua, pystyi varsinainen uurastaminen pikkuhiljaa alkamaan. Olli Rikosseuraamuslaitoksen työkokemuksella, Elina Kritsin vanhana tuntijana ja minä viiden vuoden maahanmuuttajatyö- ja parin vuoden mielenterveystyötaustalla muodostimme varsin osaavan, kokeneen, työteliään ja samankaltaisella huumorilla varustetun työporukan.


Sava-projekti käynnisteltiin alkuun luomalla yhteistyösuhteita eri suuntiin. Soittelimme ja laitoimme sähköpostia eri toimijoille ja tiedustelimme, minne olisi järkevintä olla yhteydessä. Vierailulista kasvoikin yllättävän nopeasti:

• Kuvernöörintien asumisyhteisö
• KRIS, Helsinki
• Helsingin yhdyskuntaseuraamustoimisto
• Vantaan yhdyskuntaseuraamustoimisto
• Espoon yhdyskuntaseuraamustoimisto
• Syväpuroyhteisö
• Vahvasti tukien -projekti
• Sovinto ry ja Aittis-hanke
• Suomenlinnan avovankila
• Sillanpirtti-hoitokoti ja Tuvat-valmennuspalvelut
• Jatkox-koulutus
• Kaalo-päiväkeskus
• Aggredi
• Oma Tila -päiväkeskus

Meidät otettiin mielenkiinnolla ja avosylin vastaan jokaisessa paikassa. Pääsimme esittelemään omaa projektiamme ja kuulemaan tulevaisuuden yhteistyökumppaneidemme toiminnasta. Saimme paljon hyvää palautetta ja uusia ideoita. Tärkeää oli myös se, että tavattuamme on jatkossa helpompi olla yhteydessä, kun tietää, kuka puhelimeen tai sähköpostiin vastaa ja keneen olla yhteydessä mistäkin asiasta.

Lisäkouluttautuminen on myös tärkeää. Kävimme esimerkiksi kaikki kolme savalaista kouluttautumassa Suuttumuksen hallinta -ohjelman (Suha) ohjaajiksi, jotta pystymme jatkossa vetämään mahdollisesti ryhmä- tai yksilö-Suhaa Savan asiakkaille. Syksyllä sitten jatkamme muiden koulutusten parissa, jotta pystymme tarjoamaan asiakkaille mahdollisimman kattavaa tukea ja neuvontaa.

Alkukuukausina meillä oli muutama "harjoitusasiakas", jotka eivät virallisesti olleet Saattaen vapauteen
-projektin asiakkaita, sillä emme ehtineet heidän kanssaan päästä koevapauden suunnitteluvaiheessa mukaan ja saamaan mainintaa projektista suunnitelmaan. Jatkossa on tarkoitus päästä mukaan alusta lähtien, jotta voimme varmistaa, että asiakkaiden viikko-ohjelmassa on tilaa myös meille.

Pääsimme kuitenkin näiden asiakkaiden kanssa tutustumaan työmme sisältöön ja siihen, mistä heidän arkensa koostui ja millaisia asioita mahdollisesti pitää selvittää, jotta arki lähtee sujumaan.

Ensimmäiset Saattaen vapauteen -projektin asiakkaat muuttivat kesäkuun alussa taloon ja pääsimme järjestelemään käytännön asioita, kuten olemaan mukana koevapauden suunnitelmien laatimisessa, kalustamaan asuintiloja ja tapaamaan asiakkaita. Pääsimme tekemään asumishaastatteluja ja kertomaan projektista myös mahdollisille tulevaisuuden asiakkaillemme.

Ensimmäiset asiakkaamme olivat kaikki valvottuun koevapauteen päässeitä vankeja, mutta toivomme, että tulevaisuudessa saisimme asiakkaiksi myös valvontarangaistusta suorittavia, mikäli se vain on käytännön järjestelyjen kannalta mahdollista.

Projektiasumisohjaaja Nelli Kasurinen

Raha-automaattiyhdistyksen tukema Saattaen vapauteen -projekti (SAVA) selvittää, millaista tehostettua tukea vapautuva vanki tarvitsee asuessaan asumisvalmennusyksikössä valvotun koevapauden aikana. Kohderyhmänä ovat asunnottomat rikosseuraamusasiakkaat, jotka sijoitetaan Kriminaalihuollon tukisäätiön tukiasumispalvelujen piiriin Rikosseuraamuslaitoksen ja kotikunnan päätöksellä.

 

Ei kommentteja "Saattaen vapauteen jatkuu"

Kommentoi "Saattaen vapauteen jatkuu"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.