Lisää varoja vertaistoimintaan!

23.9.2013 15.03 | Timo Varsamäki

Edellisestä jutustani on kulunut yli vuosi ja minua on hienovaraisesti muistutettu, että blogikirjoittajilta odotetaan juttuja hieman useammin. No, ajattelin jatkaa edellisen kirjoituksen pohjalta ja kertoa nykyisistä mietteistäni.

 

Viime syksynä minut yllättivät kovat selkäsäryt ja olin puoli vuotta kyvytön tekemään yhtään mitään. Vaivani osoittautuivat välilevyn pullistumaksi ja ne paranivat heti leikkauksen jälkeen.


Selän kuntoon tuleminen kolahti hyvin ja minulla riitti paljon virtaa sekä työhön että yksityiselämään. Puolen vuoden kärsimykset ja toimettomuus molemmilla osa-alueilla olivat erittäin ahdistava kokemus. Herääminen leikkauksen jälkeen ilman kipuja ja liikuntarajoitteita tuntui taivaalliselta. Elämä hymyili taas.

Parannuttuani minut palkattiin KRIS:n vankilatyön koordinaattoriksi. Projektissamme on kaksi työntekijää, toinen työskentelee Pirkanmaalla ja minä toimin Etelä-Suomen vankilapiirin alueella.

KRIS:ssä työ ja yksityiselämä sekoittuvat toisiinsa eikä niiden välille voi vetää rajaa. KRIS on elämäntapa ja tunnen olevani KRISiläinen aina. Organisoin vankilatyötä omasta toimistostani käsin, mutta teen työtä paljon kotonani ja tietysti vankiloissa. Työaikaoja minulla ei ole - ainoastaan tehtävä, joka pitää suorittaa mahdollisimman hyvin.

Tällainen elämä sopii minulle hyvin ja joskus ajattelen, että kyllä tällaisten olojen eteen on kannattanut lusia.

Työ on kuitenkin varsin vaikeaa eikä siinä oppikirjoista ole paljon apua. Järjestötoiminta tosin edellyttää koulutusta. Kokemus ja maalaisjärki ovat eniten avuksi sekä tietysti hyvät puhelahjat. Niillä eväillä KRIS:n pitää siis käydä vaativien yhteiskunnallisten ongelmien kimppuun.

Rise ja vankilat ottavat meidät ja vertaistoimintamme avosylin vastaan, mutta taloudelliset panostukset toiminnallemme niiltä suunnilta ovat varsin vaatimattomia.

Toimintamme luonteen takia työmme ei voi olla maksupalveluun perustuvaa, joten olemme täysin avustusten varassa. Ray ja ELY-keskukset rahoittavat eniten toimintaamme ja kunnilta saamme myös jonkin verran avustuksia.

Rikollisuuden vähentäminen on hallituksen vastuualuetta, joten luulisi toimintamme tukemisen kuuluvan heidän intresseihinsä. Ehkä olemme liian pieni vaikuttaja kiinnostaaksemme valtiovaltaa eikä meistä tätä menoa taida tarpeeksi isoa tullakaan.

Tässä vaiheessa tarvitsemme lisää palkattua työvoimaa nuorisotyöhön, vankilatyöhön ja toimintakeskuksiin voidaksemme laajentaa vertaistoimintaamme. Kyse ei ole suurista summista, koska voimme käyttää hyväksemme palkkatukia työllistämisessä. Yhteiskunta tunkee huomattavasti suurempia summia hyödyttömiin kohteisiin ja tässä kohdassa onkin mielestäni syytä kyseenalaistaa hallitsijoiden moraalia.

Ovatko eettiset periaatteet ja tavoitteet oikeassa suhteessa tekoihin nähden kriminaalipolitiikassa?

Timo Varsamäki
vankilatyön koordinaattori, KRIS-Suomen keskusliitto ry

Ei kommentteja "Lisää varoja vertaistoimintaan!"

Kommentoi "Lisää varoja vertaistoimintaan!"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.