Blogi

Puheenvuoroja kriminaalipolitiikan ja hyvinvointivaltion kiinnostavassa välimaastossa. Tarkistamme kommentit ennen julkaisua.

Kuuluuko vangille uusi mahdollisuus?

Perjantaina 1. marraskuuta 2013 | Janne Raninen

Vanhemmat olivat huolissaan, kun kuulivat, että heidän lapsensa esiintyisi elinkautisvangin kanssa. Näin kertoi minulle yksi henkilö siitä mahtavasta työryhmästä, jonka kanssa sain mahdollisuuden toteuttaa videokuvaukset.

 

Ymmärrän toki kyseisen vanhemman reaktion. Olisin tietenkin toivonut erilaista reaktiota. Aika ei taida kuitenkaan olla siihen vielä kypsä.

 

Jäin kuitenkin miettimään, että milloin vangille kuuluisi suoda uusi mahdollisuus? Missä vaiheessa minun kaltaiseeni elinkautisvankiin tulisi luottaa?

6 kommenttia Lue koko kirjoitus

Normityypit

Maanantaina 14. lokakuuta 2013 | Erja Toivo

"Mä oon sellanen ihan normityyppi, tavis."

 

"Mä oon aina ollu vähä erilainen."

 

"Mä haluun olla jotain erityistä."

 

Mitä on hyvä elämä ja kenen hyvää toteutamme? Millainen käyttäytyminen on normaalia ja millainen poikkeavaa? Mikä on ihmisen käsitys itsestään ja mitä muut hänestä ajattelevat?

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Kiitos kun uskoit muhun

Maanantaina 7. lokakuuta 2013 | Anita Valkama

Saatesanat:

Puhelimeni piippaa: "kiitos kun uskoit muhun sillon kun kukaan muu ei uskonut. kiitos kun autoit mua sillon kun oon pahimmassa hädässä ollu. kiitos kun oot ollu tukena sillon kun ei oo ollu ketään kelle soittaa. kiitos kun oon ollu kärsivällinen. ja kiitos kun annoit kokemuksen että ihmiseen voi luottaa."

Tänään on taas selväpäisyyden vuosipäivä. Palaan muistoissani vanhaan ja haluan kertoa tarinan. Sanat peräkkäin eivät tee rohkeudelle oikeutta, mutta lukekaa myös rivien väleistä. Minä sain hetken matkaa opettaa lentämään, mutta hän opetti minut näkemään.

4 kommenttia Lue koko kirjoitus

Lisää varoja vertaistoimintaan!

Maanantaina 23. syyskuuta 2013 | Timo Varsamäki

Edellisestä jutustani on kulunut yli vuosi ja minua on hienovaraisesti muistutettu, että blogikirjoittajilta odotetaan juttuja hieman useammin. No, ajattelin jatkaa edellisen kirjoituksen pohjalta ja kertoa nykyisistä mietteistäni.

 

Viime syksynä minut yllättivät kovat selkäsäryt ja olin puoli vuotta kyvytön tekemään yhtään mitään. Vaivani osoittautuivat välilevyn pullistumaksi ja ne paranivat heti leikkauksen jälkeen.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Sava matkalla kohti syksyä

Tiistaina 3. syyskuuta 2013 | Saattaen vapauteen

SAVAn lintulogoKaupunkimiljöö alkaa hiljalleen saada punaruskeita sävyjä Helsingin Sörnäisissä. Kesän tiedetään olevan loppupuolella vehreiden puiden ja kukkivien kaupunki-istutusten saadessa kauniita syksyn tuntomerkkejä. Helteinen kesä osoittautui KRITS:n asumisvalmennusyksikössä rauhalliseksi vuodenajaksi. Myös Saattaen vapauteen -projektissa kesä oli asiakkaiden puolesta hiljaista aikaa. Projektin kehittämistyö tuntui silti vain nopeuttavan tahtiaan kesän edetessä, ja syksyn alkuun onkin ajoitettu kaksi erilaista tehostetun työn kokeilua.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Kolme sydämellistä roistoisää

Keskiviikkona 28. elokuuta 2013 | Pia Bergström

Kävin haastattelemassa vankilassa pitkää tuomiota istuvaa isää EU-tutkimukseen, joka selvittää vankien lasten hyvinvointia ja selviytymiskeinoja Ruotsissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Romaniassa.

Luottamuksellisen haastattelun jälkeen isä kehotti useaan otteeseen käyttämään materiaalia muuhunkin kuin tutkimustarkoitukseen - jos vain hänen ja hänen tyttärensä tarina voisi jotenkin auttaa muita samassa tilanteessa olevia.

Hän painotti tuen saamisen tarvetta, miten vaikeaa on saada oikeanlaista apua ja miten käänteentekevä vaikutus avulla voi olla.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Ei mikään helppo matsi

Perjantaina 23. elokuuta 2013 | Jarkka

Moi pitkästä aikaa!

Tossa jokin aika sit lueskelin mun viimeisiä päivityksiä blogiin ja Portista on myös muistuteltu mua tiuhaan tahtiin, että kirjoita jotain.

Yhden jo kirjoitinkin, mut hukkasin sen tähän hiton tietokonemaailmaan. No, yritetään uudestaan.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Saattaen vapauteen jatkuu

Torstaina 25. heinäkuuta 2013 | Saattaen vapauteen

Alkuhämmennyksen jälkeen, kun työskentely kriminaalihuollon puolella ja projektissa alkoi hahmottua, pystyi varsinainen uurastaminen pikkuhiljaa alkamaan. Olli Rikosseuraamuslaitoksen työkokemuksella, Elina Kritsin vanhana tuntijana ja minä viiden vuoden maahanmuuttajatyö- ja parin vuoden mielenterveystyötaustalla muodostimme varsin osaavan, kokeneen, työteliään ja samankaltaisella huumorilla varustetun työporukan.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Nainen vankilassa

Tiistaina 18. kesäkuuta 2013 | Erja Toivo

Tapahtuipa kerran suomalaisessa kerrostalolähiössä...

Ukko ja akka rakastivat toisiaan. He asuivat kerrostalokaksiossa ja kävivät työssä. Taloudellisen taantuman seurauksena ukko menetti työnsä rakennuksilla, ja jonkin ajan päästä akka menetti työnsä vaatekaupan myyjänä.

Pariskunnan rahatilanne heikkeni kovasti, ja heille alkoi tulla riitaa rahankäytöstä, laskujen maksamisesta ynnä muusta. Ukko tunsi muutamia kavereita, jotka ehdottivat hänelle rahan hankkimiseksi huumausaineiden myyntiä. Ukko tarttui tilaisuuteen ja sanoi akalle, että tämä on vain yhden kerran juttu ja sitten elämä taas on entisellään.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Järjestelmästä toiseen - kyllä on vaikeaa?

Maanantaina 17. kesäkuuta 2013 | Jukka Mäki

Vankilasta vapautumisen vaihe on monelle vangille ahdistava tilanne. Etenkin jo useamman kerran portin edessä olevalle.  - Mitä sitten, ja pärjäänkö?

Eikä hän ole huolineen yksin. Ahdistusta, mutta erilaista, kokee usein myös vapautuvan omainen, tai jälkihuollon työntekijä, joka on yhdessä vangin kanssa suunnitellut, miten sinne kunnan kanssa järjestettyyn tukiasuntoon tullaan. On kovin tuttua, että kaikki hyvät aikomukset ja suunnitelmat voivat romuttua heti vankilan portin lähtijän takaa sulkeuduttua.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Mikä ihmeen Saattaen vapauteen?

Tiistaina 11. kesäkuuta 2013 | Saattaen vapauteen

Saattaen vapauteen (- asumisen tukea uusissa seuraamusmuodoissa 2013 - 2015) -hankkeen päätavoitteena on selvittää, minkälaista tehostettua tukea tarvitaan, kun asunnoton helsinkiläinen henkilö sijoitetaan suorittamaan rikosseuraamusta Kriminaalihuollon tukisäätiön asumisvalmennusyksikköön.

Kyse on siis lähinnä valvotuista koevapauksista sekä valvontarangaistuksista ja pyrkimyksenä on vähentää näiden sijoitusten epäonnistumisia.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Siviiliin katkerana ja vihaisena?

Tiistaina 21. toukokuuta 2013 | Janne Raninen

Näen viikoittain eri medioissa artikkeleita ym. uutisjuttuja, kuinka vankeinhoito on nykyään kuntouttavampaa. Olen myös vuo­sikaudet seurannut keskustelua siitä, kuinka vangit vapautuvat vailla asuntoa.

Suoritan tuomiotani Riihimäen vankilassa. Tämä on yksi Suomen kahdesta korkean turvaluokituksen vankiloista. Korkean turva-luokituksen vuoksi täältä ei pitäisi yhdenkään vangin vapautua, vaan vapautumisen tulisi tapahtua asteittain avoimista olo­suhteista.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Kohti yhteistä

Maanantaina 18. maaliskuuta 2013 | Anita Valkama

Sähköinen asiakirjahallinto korvaa paperin Rikosseuraamuslaitoksessa. Se merkitsee työprosessien ja myös hallintokulttuurin uudistamista.

Rikosseuraamuslaitoksen vuoden 2006 vankeuslakiin, 2010 organisaatiouudistukseen ja strategisiin linjauksiin pohjautuva muutosprosessi etenee. Kehittämistyötä tehdään useissa erillisissä työryhmissä.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Tarttis tehdä jotain

Tiistaina 12. helmikuuta 2013 | Erja Toivo

Maailmamme on pullollaan hienoja fraaseja ja periaatteita, kuten asunto ensin -periaate. Pohdin periaatteita ja toisaalta sitä, millainen on vankilasta vapautuvan vangin tilanne todellisuudessa? Puhutaan vangin yhteiskuntaan kiinnittymisestä, sosiaalisesta integraatiosta - mutta mihin ihminen voi oikeasti kiinnittyä, kun hän vapautuu vankilasta? Entä mikä on ihmisen arvo tässä tilanteessa? Viranomaisten silmissä, läheisten silmissä, entä ihmisen itsensä arvioimana?

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Puhaltaako uudet tuulet?

Keskiviikkona 6. helmikuuta 2013 | Janne Raninen

Toin viime blogissani esille, että olisi ollut tärkeää saada jotain jatkumoa vanhemmuusryhmälle. Minulle ja varsinkin tyttärelleni avautui tähän erinomainen mahdollisuus. Nimittäin Kritsin ja Snellun järjestämä Taimi-ryhmä. Mikäs sen parempaa. Tytär olisi saanut käsitellä tunteita, joita vankeuteni tuo. Kaiken lisäksi vielä vertaistensa kanssa.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Rikoksesta rangaistujen velkojen selvittelyssä on luovuus käytössä

Maanantaina 7. tammikuuta 2013 | Anastasia Lapintie

Rikosseuraamukseen tuomittujen, erityisesti vankien velkaantuneisuus on käytännön asiakastyön tasolla arkipäivää. Aihetta on kuitenkin tutkittu melko vähän. Pirjo Näkin 2006 julkaistun tutkimuksen päätulos oli, se että velkaantuneet vangit vapautuvat joko sosiaaliturvariippuvuuteen, tekevät työtä harmaan talouden piirissä tai yrittävät hoitaa velkojaan uusia rikoksia tekemällä.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Vanhemmuusryhmästä

Tiistaina 18. joulukuuta 2012 | Janne Raninen

Se oli sitten siinä. Kahdeksan viikkoa vanhemmuusryhmää takana. Tänään oli viimeinen kerta ja haluaisin tuoda esille ajatuksiani ryhmään liittyen.

Alkuun olin vähän skeptinen kun kuulin, että saamme tavata lapsiaan ainoastaan kaksi kertaa. Tämä tarkoitti sitä, että joutuisimme keskustelemaan kahdeksan kertaa äijien kesken isyydestä vankilassa. Kyllä. Tässä meidän machomaailmassa, jossa tunteiden näyttäminen on heikkous. Tässä maailmassa, jossa varotaan sanomasta liikaa itsestään, jottei antaisi toiselle aseita. Tässä maailmassa, jossa puheet pitäisi olla ihan jostain muusta kuin isyydestä. En halua karkottaa lukijoitani toistamalla meidän maailman kielenkäyttöä tässä blogissa.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Lupaa, että pidät minusta huolen

Tiistaina 6. marraskuuta 2012 | Janne Raninen

Soitin tyttärelleni viikonloppuna. Hän sanoi minulle: "Lupaa että pidät minusta huolta". Hän sanoi sen aivan yllättäen.

 

Lupasin hänelle, että pidän aina hänestä huolta. Lisäksi kysyin häneltä, onko hän surullinen tai onko sattunut jotain.  Ajattelin, että hänen pyyntönsä olisi oire jostain muusta. Tyttäreni vastasi, ettei hän ole surullinen eikä mitään ole sattunut.

 

Olisin halunnut perehtyä syvemmin siihen, miksi tyttäreni sanoi noin. Ehkä ylianalysoin tilanteen, mutta koska en ole koskaan pettänyt lupausta tyttärelleni, minussa luonnollisesti heräsi huoli hänen hyvinvoinnistaan.

3 kommenttia Lue koko kirjoitus

Yhteistyölle ja toistemme työn arvostamiselle on tilaus

Tiistaina 6. marraskuuta 2012 | Juhani Haapamäki

Asuntotuotanto, varsinkaan edullisten vuokra-asuntojen tuotanto, ei tunnu etenevän. Puhetta ja tekstiä on helpompi tuottaa kuin konkreettisia toimia.

 

Yhteiskunnassamme on kymmeniä, jollei satoja eri tahoja ja toimijoita, jotka pyrkivät vaikuttamaan asuntojen rakentamiseen niitä lisäävästi.

 

Kenenkään ei pidä omia itselleen "keihään kärjen" paikkaa vaativassa ja haasteita täynnä olevassa tavoitteessa. Yhteistyötä ja rohkeutta yhdistyä kannattaa siis pitää vaihtoehtona.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Skottivangit säilyttävät suhteensa yhteiskuntaan aikapankin kautta

Torstaina 11. lokakuuta 2012 | Anastasia Lapintie

Skotlannissa on hyödynnetty menestyksellisesti aikapankkijärjestelmää vankien yhteiskunnallisten kytkösten ylläpitäjänä.

 

Aikapankkitoiminnassa on mukana jo kuusi skotlantilaista vankilaa, joista yksi on korkean turvallisuustason vankila. Vuonna 2008 vankilatarkastaja nosti aikapankkitoiminnan esiin hyvänä käytäntönä vankiloissa.

 

Aikapankin ideana on vaihtaa palveluja aikaa, ei rahaa, vastaan. Yksikkönä on tovi, joka vastaa yhtä työtuntia.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Onko valvontarangaistus löytämässä paikkansa seuraamusjärjestelmässä?

Torstaina 6. syyskuuta 2012 | Ulla Mohell

Suomessa otetaan uusia seuraamuksia käyttöön harvakseltaan. Yhdyskuntapalvelu otettiin vakinaiseen käyttöön vuonna 1997 ja nuorisorangaistus vuonna 2005. Molempia edelsi useiden vuosien kokeiluvaihe.

 

Valvontarangaistusta koskeva lainsäädäntö tuli voimaan 1.11.2011 ilman kokeilua. Tämä johtui siitä, että muissa Pohjoismaissa valvontarangaistusta vastaavasta, sähköisesti valvotusta seuraamuksesta oli saatu hyviä kokemuksia vuosien ajan, Ruotsissa peräti vuodesta 1994 lähtien. Ruotsi on myös kansainvälisesti purjehtinut elektronisen valvonnan "lippulaivana".

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Vierailu päiväkodissa

Keskiviikkona 15. elokuuta 2012 | Janne Raninen

Anon poistumislupaa päästäkseni käymään tyttäreni päiväkodissa. En ole kertaakaan päässyt käymään siellä, vankeusrangaistukseni vuoksi.

 

Ajattelin, että se olisi ollut tyttärelleni iloinen asia, kun isä edes kerran noutaa päiväkodista. Lisäksi olisin halunnut tutustua päiväkodin henkilökuntaan. Olisin voinut käydä heidän kanssa keskustelun, miten tyttärelläni on mennyt siellä.

4 kommenttia Lue koko kirjoitus

Lainsäädännöllä työkaluja lainrikkojien asunnottomuuden vähentämiseen

Tiistaina 19. kesäkuuta 2012 | Anastasia Lapintie

Vapautuvat vangit on tunnistettu asunnottomien erityisryhmäksi jo vuosikymmeniä sitten.  Siitä huolimatta heidän mahdollisuutensa saada asunto erityisesti kunnan asuntokannasta ovat edelleen heikot. Käynnissä olevilla lainsäädäntöuudistuksilla voitaisiin varmistaa myös rikosseuraamusasiakkaiden oikeus omaan kotiin.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Vertaistyö on vaativa ammatti

Torstaina 7. kesäkuuta 2012 | Timo Varsamäki

Olen tehnyt kahdeksan vuotta vertaistyötä päihde- ja rikosseuraamusalalla. En ole löytänyt mistään ammatilleni kunnollista määritelmää, joten olen tehnyt sen itse. Rikosseuraamusalan vertaistyöntekijällä on oltava oma kokemus rikosten tekemisestä, vankilasta ja ennen kaikkea rikoskierteen katkaisemisesta. Tämän lisäksi tarvitaan työkokemusta vertaistoiminnan parissa ja päihdetyön tai sosiaalialan koulutusta. Vertaistyö on siis varsin vaativa ammatti eikä päteviä vertaistyöntekijöitä ole paljon.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Viikko ilman nettiä

Torstaina 22. maaliskuuta 2012 | Mirva Gullman

Milloin viimeksi olet viettänyt viikon ilman nettiä? Yhteydenpito, opiskelu, sosiaalinen media, asunnon ja työpaikan etsiminen, uutisten seuraaminen, laskujen maksaminen, lehtien lukeminen, matkalippujen hankinta, yhteishaku ja muut toiminnot ovat lähes jokapäiväisiä ja on vaikeaa kuvitella miten paljon aikaa kuluisi, jos emme käyttäisi internetiä apunamme.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Vaihtoehdot vähissä

Keskiviikkona 1. helmikuuta 2012 | Juhani Haapamäki

Vapaudutaanko laitoksista riittävästi päihteettömyyttä ja rikoksettomuutta tukevaan asuinympäristöön?

Vapautumispäivän lähestyessä on erittäin tärkeää selvittää vapautuvan kanssa yhdessä minne hän vapautumisen jälkeen siirtyy ja minkälaisessa sosiaalisessa ympäristössä hän tulee asumaan. Vastaako asumisen ympäristö rikosseuraamuksen aikana asetettuja tavoitteita, joilla päihteidenkäyttö ja rikoksettomuus olisivat menneisyyttä? Asumisen tulisi vahvistaa asetettuja tavoitteita.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Ei kuulu mulle

Maanantaina 16. tammikuuta 2012 | Marja Vilkama

Alakouluikäinen Pekka on ahdistunut. Isä on viety kotoa lapsen nähden poliisivoimin vankilaan. Pojan koululuokan oppilaat sekä iltapäiväkerhon lapset ovat ahdistuneita Pekan ahdistuksesta, kerhon ohjaaja kertoo äidille.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Läsnäolo ja lähimmäinen

Perjantaina 18. marraskuuta 2011 | Marja Vilkama

Näiden kuuden vuoden aikana, kun olen tehnyt vapaaehtoistyötä vankien omaisten parissa lähes täysipäiväisesti vankien omaisten parissa, niin enemmän ja enemmän läheistyö  kristallisoituu kahteen sanaan : läsnäolo ja lähimmäinen.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Missä ovat jutut onnistuneista koevapauksista?

Tiistaina 1. marraskuuta 2011 | Juhani Haapamäki

Aukeaako ovi koevapauteen vai muodostuuko asunnon saamisesta koevapauden toteutumiselle merkittävä este tulevaisuudessa? Blogin kirjoittajana pohdin tarkkailevan karhun pihareviirin lähettyvillä näkyvää ja suljettuna olevan oven merkitystä laajemminkin.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Tukekaamme toinen toisiamme

Maanantaina 17. lokakuuta 2011 | Marja Vilkama

"Hyvät vankien omaiset!

Yrittäkää jaksaa olla sen oman vankilassa olevan läheisenne tukena!  Sillä niin kauan kuin on elämää on toivoa. Oma toivoni on mennyt.Veljeni on nyt "vapaa" kaikesta. Kun hän viimeksi soitti, hän oli niin onnellinen, kun oli vihdoin päässyt vankilasta siviiliin. Suruviesti saapui eilen.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus