Så stöder du barn med föräldrar i fängelse - Vad kan skolan göra?

Det beräknas att 8000 –10 000 minderåriga barn och unga har en förälder som sitter i fängelse i Finland. Fångenskapen berör också barnen i en eventuell ny familj. Barn med föräldrar i fängelse bildar ingen enhetlig grupp. Ett fängelsestraff för en familjemedlem inverkar dock alltid på barnets livssituation.

Stödet från utomstående och från skolan kan i hög grad hjälpa barnet att klara sig trots att livet blivit svårt. Syftet med guiden är att ge lärare och annan skolpersonal tips om hur skolan kan stödja ett barn vars förälder eller närstående sitter i fängelse.

 

 

Vad barn berättar

”Jag kommer ihåg att det var en Torsdag. Jag gick väl i femte klass. Jag kom hem från skolan. Jag hade ingen nyckel. Jag plingade på, en man som såg konstig ut kom och öppnade, som jag inte kände. Sen gissade jag att det var en polis Det var några andra poliser på plats också. Pappa var inte längre där. På plats var min mamma och min lillebror och nån socialarbetare som hade kommit för att hämta oss, eftersom mamma hamnade i häktet i en vecka. Även fast hon inte hade gjort något." Pojke 14 år.

"Jag skulle inte vilja byta ut någon av mina föräldrar mot någon annan. Men det är givet att om jag hade fötts åt sådana föräldrar som inte var i fängelse och som inte har alkoholproblem, så visst sku´ det vara trevligare. Jag avundas sådana kamrater som har det bra i alla avseenden och som är skickliga till exempel i ridning och vars föräldrar är hemma. Men inte vet ja´. Nog är ja´ helt okej också så här." 15-årig flicka.

"Jag tränar gruppgymnastik. Det är jättekul. Pappa har aldrig fått komma och titta på eftersom han redan var i fängelset när jag började. Ibland när vi går och hälsar på honom visar jag några övningar." 13-årig flicka.

"Jag var inte bitter över att farsan hamnade i fängelse. Jag är inte arg eller bitter, men självklart vore det bättre att ett barn växte upp med både sina föräldrar." Pojke 14 år.

 


 

 Nästa: Fångenskap och barn

 

 

Info

Publicering: Maskrosbarn r.f. i samarbete med Stiftelsen kriminalvårdsstöd 2016 (Krits)

Text och bilder
© Maskrosbarn r.f. och Stiftelsen kriminalvårdsstöd

Text: Susanna Särkkä
Bilder: Rosetta Hopiavuori

Undervisnings- och kulturministeriet stöder publikationen.

Citaten från ungdomarna är hämtade ur Krits intervjuer för projektet Barn med föräldrar i
fängelse.