Turun vankila

 

Käyntiosoite Mathilda Wreden katu 1
Postiosoite PL 50, 20251 Turku
Puhelin 029 56 84500
Sähköposti

Karttalinkki  
Nettisivut  
   

Yleistä

Turun vankila on yksi Länsi-Suomen rikosseuraamusalueeseen kuuluvista vankiloista. Vankilassa on suljetut osastot nais- ja miesvangeille, joihin vangit sijoitetaan alueen arviointikeskuksen päätöksellä. Sijoituspäätöksiä tehdään rangaistusajan suunnitelman mukaisesti, joka perustuu vangille tehtyyn riski- ja tarvearvioon.

Vankilan henkilökunta ei anna puhelimitse tietoja yksittäisiä vankeja koskevissa asioissa.

Henkilökunta

Vankilan toiminnasta ja yleisjohdosta vastaa johtaja. Tehtävät on jaettu kolmelle apulaisjohtajalle: yleis- ja henkilöstöhallinnosta, vankilan ja vankien toiminnoista sekä tuvallisuudesta vastaaville apulaisjohtajille. Rangaistusten täytäntöönpano hoidetaan rikosseuraamusalueen täytäntöönpanoyksikössä, joka sijaitsee Turun vankilan tiloissa.

Vankilan osastojen esimiehenä toimivat rikosseuraamusesimiehet, jotka vastaavat mm. rangaistuajan suunnitelman seurannasta ja toteuttamisesta.

Vankien kuntoutuksesta vastaavat psykologit, päihdeohjaajat, sosiaalityöntekijät, opinto-ohjaajat ja erikoistuneet ohjaajat (esim. musiikin, elämänhallinnan, kädentaitojen, liikunnan ohjaajat). Vankilan kirjastosta huolehtii kaksi ohjaajaa. Vankilan pastori vastaa hengellisestä työstä.

Vankien terveydenhuollosta vastaa poliklinikka ja laitoksen alueella toimii myös psykiatrinen vankisairaala.

Vankien työ-, opiskelu- ja muu toiminta

Vangin toimintaan sijoittuminen perustuu yksilölliseen rangaistusajan suunnitelmaan, joka voi sisältää työtä, koulutusta, päihde- tai muuta kuntoutusta tai toimintaohjelmia. Toiseen laitokseen tai avolaitokseen siirtyminen sekä poistumisluvan saaminen ovat riippuvaisia suunnitelman noudattamisesta ja toteutumisesta. Siirroista ja suunnitelman muutoksista päättää arviointikeskus.

Turun vankilassa työtoimintana on metalli-, puu-, kirjasitomo-, verhoilu-, ompelu-, kudonta- ja siivoustyö. Opinto-ohjaajien opastuksella voidaan suorittaa peruskoulun, lukion tai aineopintoja. Opinto-ohjaajat tarjoavat tukea lukivaikeuksiin. Työtoiminnoissa käyvillä on mahdollisuus oppisopimuskoulutuksiin. Lisäksi järjestetään atk-kursseja.

Intensiiviseen päihdehoitoon ryhmässä vanki voi hakeutua yhteisöhoito- tai nuorten osastoille. Päihdetyöntekijät antavat myös yksilöllistä tukea ja ohjausta päihdekuntoutuksen polulla. Vankilassa järjestetään Antiriippuvuuden (AR) ja Kaltereiden taakse (KT) kursseja, jotka ovat tarkoitettuja ryhmissä kuntouttaville.

Lisäksi järjestetään väkivaltaa käsiteltäviä Suuttumuksen hallinta -kursseja (Suha), Omaehtoisen muutoksen ohjelmaa (Oma) ja ongelmaratkaisutaitojen kursseja eli Cognitive skills (CS).

Vapaa-aikana voi harrastaa liikuntaa ulkona, käyttää kuntosalia ja osallistua palloilusalissa järjestettyyn toimintaan (mm. joukkuepelejä, joogaharjoituksia). Vangin aloitteesta voidaan järjestää ulkopuolisten vetäjien vierailuja vankilassa, kuten AA, SPR, Krits, Sininauha, hengelliset järjestöt ym. tukiverkostot erityisesti liittyen vangin vapautumiseen.

Yhteydenpito omaisiin

Kaikilla osastoilla on korttipuhelimet, joista voi soittaa osaston päiväjärjestyksen mukaisina soittoaikoina. Puhelinkortin vanki ostaa vankilan kanttiinista. Vangille ei voi soittaa siviilistä.

Lisätietoa puheluhinnoista vankilan nettisivulla.

Vangeille voi lähettää postia siviilistä.

Lue tästä ohje, mikäli sukulainen tms. haluaa lahjoittaa rahaa vangille.

Vankilassa on mahdollisuus tavata omaisia eriasteisissa tapaamistiloissa.

Valvottuja tapaamisia järjestetään lauantaisin ja sunnuntaisin klo 9.00-12.00 välisenä aikana. Tapaamisen kesto on 40 min. Yhtä tavattavaa vankia voi tulla tapaamaan samanaikaisesti kaksi aikuista ja kaksi alle kouluikäistä (syli)lasta. Valvotun tapaamisen aikana koskettaminen on kielletty.

Vangille, jolla ei ole vielä poistumislupaa, voidaan myöntää valvomaton tapaaminen. Hakuprosessi aloitetaan vankilan sosiaalityöntekijän kanssa, joka antaa tarkemman tiedon valvomattoman tapaamisen edellytyksistä vankilan erillisen ohjeen mukaisesti.

Valvomattomia tapaamisia järjestetään päivittäin klo 9.30-14.30 välisenä aikana. Tapaamiseen voi tulla kerrallaan kaksi aikuista ja alaikäiset lapset. Tapaamistiloissa voidaan valmistaa ruokaa. Ainekset sitä varten vanki ostaa kanttiinista. Tapaajat eivät saa tuoda ruoka-aineksia mukana. Sen sijaan vauvan ruokia voidaan tuoda siviilistä, mikäli kauppapakkaukset ovat avaamattomia.

Valvotun ja valvomattoman tapaamisen hakijana on aina vanki, eivät hänen omaisensa. Hakeminen on kirjallinen. Valvotun tapaamisen myöntämisestä vanki ilmoittaa itse tapaajille.

Tapaajan on todistettava henkilöllisyytensä virallisella, kuvallisella todistuksella. Alaikäiset tapaajat voivat tulla vankilaan vain aikuisen saattajan kanssa, joka on heidän huoltajansa tai huoltaja on antanut hänelle kirjallisen suostumuksen saattaa lapsia tapaamiseen. Suostumus annetaan henkilökohtaisesti vankilan viranomaisille. Tullessaan tapaamisiin kaikki tapaajat käyvät tarkastuksessa, johon kuuluu mm. metallipaljastimen kautta kävely, ylimääräisten tai luvattomien esineiden jättäminen säilytykseen odotustilassa.

Tapaamisen yhteydessä voi jättää tavaraa vangille ja hän saa ne käyttöön tarkastuksen jälkeen. Vanki saa tarkemmat ohjeet osastolla, kuinka hänen ja omaisten pitää toimia suunnitellessaan tavaroiden tuomista vankilaan.

Turun vankilasta on mahdollista osallistua perheleirille, joita järjestetään muutaman kerran vuodessa. Ilmoitukset leiristä tulevat osastojen infotauluille hakuohjeineen.

 

Linkkejä omaisille

Seuraavista osoitteista on saatavilla lisätietoa liittyen vankeuteen mutta myös tietoa ja apua vankeuden aiheuttamiin haittoihin.

Kriminaalihuollon tukisäätiöllä on useita palveluja, jotka on tarkoitettu vapautuville vangeille ja vankien omaisille.

Vankien omaiset VAO ry tarjoaa vankien omaisille tukea.

Kaipaatko vertaistukea?

Osallistu keskusteluun.

Lue lisää

Rikosseuraamuslaitoksen sivuilta saa lisää tietoa vankiloista ja vankeinhoidosta.

Lue lisää