Koulu ja lapset

Näin koulu voi auttaa

Jos oppilas ja hänen vanhempansa tai huoltajansa kertovat koulussa perheenjäsenen vankeudesta, lasta tai nuorta voidaan tukea ja auttaa:

  • Tarjoamalla lapselle mahdollisuus puhua kokemuksistaan ja tuntemuksistaan luotettavan aikuisen, esimerkiksi kuraattorin tai terveydenhoitajan kanssa.
  • Kuuntelemalla ja rohkaisemalla lasta puhumaan.
  • Saamalla lapsi tuntemaan olonsa hyväksytyksi ja turvalliseksi. Ei ole lapsen vika, jos vanhempi on tehnyt rikoksen.
  • Jos oppilas ei jaksa keskittyä koulunkäyntiin, järjestämällä hänelle tukea oppimiseen.
  • Jakamalla tietoa ulkopuolisista tahoista, joista oppilas ja hänen vanhempansa voivat tarvittaessa hakea apua, esimerkiksi perheneuvolasta, vertaisryhmistä, nettisivustoista ja auttavista järjestöistä.
  • Jos huoli kasvaa, koulusta voidaan ottaa yhteyttä lastensuojeluviranomaisiin. Aina ei välttämättä ole myöskään selvää, mikä on lapsen etu. Neuvoa voi kysyä esimerkiksi lastensuojeluviranomaisilta tai vanhemman vankilan sosiaalityöntekijältä.

 

Mitä lapset kertovat

"Kyllä mä pystyn tekemään kaikkea. Mutta koulutapaamiset ja kun tulee lukioasiat, niin välillä harmittaa, kun ei ole ketään kenen kanssa mennä sellaisiin. Mutta kyllä ne jotenkin hoituu." Tyttö 15 v.

"Teknisen opettaja on ehdottanut minulle armeijauraa. Tekninen menee minulla ihan sikahyvin. Teknisen ope antaa numeron siitä,
mitä teen. Ei siitä, kuinka käyttäydyn." Poika 14 v.


Seuraava: Tukea ja lisätietoa

 

 

 

Kukaan tuskin haluaa, että lasta rangaistaan hänen vanhempansa
tekemästä rikoksesta. Silti tätä tapahtuu – joka päivä.